top of page
maartenbruinsma

Hoeveel kost een wereldreis?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2023

We krijgen geregeld de vraag hoeveel onze wereldreis heeft gekost en of dit het geld waard is geweest. De kosten van de wereldreis is erg afhankelijk van de landen die je bezoekt, maar we hebben onze uitgaven hieronder voor je op een rijtje gezet. Om antwoord te geven op de tweede vraag: Ja, de kosten van de wereldreis zijn het meer dan waard. Mochten we weer de kans krijgen dan zouden we meteen weer gaan.



Voor elk continent een eigen reisbudget

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een wereldreis is niet goedkoop, maar is ook sterk afhankelijk van de regio waar je gaat reizen. Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland zijn duurder dan Afrika en Zuid-Amerika. Azië is het goedkoopste continent om te reizen, maar ook hier zijn uitzonderingen zoals de duurdere landen Japan en Singapore.


Reisorganisatie Kilroy heeft het volgende budgetoverzicht gemaakt. De kosten zijn zonder vliegtickets en zijn per volwassenen:

  • Noord-Amerika: circa € 65 per dag (€ 2.000 per maand)

  • Zuid-Amerika: circa € 45 per dag (€ 1.400 per maand)

  • Afrika: circa € 45 per dag (€ 1.400 per maand)

  • Azië: circa € 33 per dag (€ 1.000 per maand)

  • Amerika en Nieuw-Zeeland: circa € 65 per dag (€ 2.000 per maand)

De kosten van een wereldticket liggen tussen de € 1.700 en € 3.000 per persoon. De kosten zijn sterk afhankelijk van het aantal stops en het aantal kilometers dat je vliegt.

Houdt er ook rekening mee dat je vaste lasten, zoals je hypotheek/huur en verzekeringen, ook gewoon doorgaan. Heb je een eigen huis, dan kan je tijdens je reis natuurlijk ook je doorlopende vaste lasten verlagen door je huis te verhuren en/of abonnementen op te zeggen. Daarnaast heb je ook kosten die je vooraf maakt, zoals het kopen van een backpack, het afsluiten van een reisverzekering en het aanschaffen van een internationaal reisbewijs.


Bovenstaande kosten zijn indicatief en zijn ook sterk afhankelijk van de groepssamenstelling, duur van je reis en de periode van je reis.

Reis je met kinderen dan zijn de kosten van de kinderen afhankelijk van hun leeftijd. Voor kinderen tot en met 2 jaar hoef je (meestal) geen vliegticket te betalen als ze bij je op schoot zitten, als je dit natuurlijk ook zelf wilt. Ga je activiteiten ondernemen dan zijn kinderen vaak tot 4 jaar gratis, al varieert dit sterk per land en per activiteit. Reis je daarentegen alleen dan zijn de totale dagelijkse kosten gemiddeld 50% hoger dan als je samen reist.


De duur van je wereldreis heeft ook invloed op je dagbudget. Een korte wereldreis kost vaak per dag meer dan een lange wereldreis. Dit komt doordat je tijdens een korte wereldreis vaak meer activiteiten in een kortere tijd doet.

De periode van je reis kan ook flink je budget beïnvloeden. Reis je tijdens het hoogseizoen dan lopen de kosten al snel op. Zoek daarom vooraf goed uit wanneer de vakantieperiodes zijn in de landen die je graag wilt bezoeken.


Hoeveel kostte onze wereldreis?

Onze wereldreis heeft aanzienlijk meer gekost dan bovenstaande indicatie. Wij hebben tijdens ons avontuur € 43.000 uitgegeven. Voor dit bedrag hebben wij in 2022 met onze drie kinderen van 3, 4 en 5 jaar, naast de vertrek- en aankomstdag, 5 dagen in Singapore, 41 dagen in Australië en 25 dagen in Canada gereisd. We hebben onze wereldtickets via Kilroy geboekt voor in totaal € 12.750 (€2.550 per persoon). We zijn letterlijk de hele wereld rond gevlogen, waardoor de kosten van het vliegticket boven het gemiddelde liggen.


De totale kosten voor de hotels, campers, campingplaatsen, brandstof, eten & drinken en excursies waren in totaal € 30.250 (€ 426 per dag) of ook wel gemiddeld € 85 per persoon. De gemiddelde kosten in Singapore, Australië en Canada waren nagenoeg gelijk aan elkaar. Waarom liggen onze kosten boven het gemiddelde?


Wij hebben begin april 2022 pas besloten dat we begin juni 2022 op wereldreis zouden gaan. We waren eerst alleen van plan om in de zomervakantie naar Canada te gaan en hadden al onze camper gereserveerd. Gezien de korte voorbereidingstijd en de beperkte reisperiode, want medio augustus 2022 moesten we alweer terug zijn, hadden we niet de mogelijkheid om rekening te houden met het reizen in het laagseizoen. Ook was onze camper in Australië relatief duur doordat we deze pas laat hebben geboekt. Tip: boek je vliegtickets en camper of auto zo vroeg mogelijk (circa 9 maanden van te voren), dit bespaart je veel geld.


De dagelijkse kosten voor eten en drinken vielen ons in Australië en Canada tegen. Door de COVID-19 pandemie was een groot deel van de wereld gesloten voor vakanties. Begin 2022 ging de wereld langzaam weer open. We zijn snel na het ‘open gaan’ van de grenzen op reis gegaan. Je ziet dat de (dagelijkse) kosten, net zoals in Nederland, ook in andere landen sterk zijn gestegen.


Een derde, en zeker niet onbelangrijke reden, is dat wij (bewust) niet al te veel op de uitgaven hebben gelet. Wij hadden vooraf heel goed gespaard om deze reis te maken. We zouden eigenlijk al in mei 2020 gaan, maar door COVID-19 ging dit niet door. We hadden niet meer verwacht om deze reis te kunnen maken, omdat onze oudste al leerplichtig is. Toen we toch nog de kans kregen om een deel van onze oorspronkelijke wereldreis te maken, waren de kosten van ondergeschikt belang.


Maak een budget voor je wereldreis

Ben je van plan om op wereldreis te gaan, maak dan vooraf een budget. Lees verschillende websites om de beste inschatting te maken van de kosten. Verdeel je budget op in:

  • Vliegtickets

  • Accommodaties (hotels, appartementen en/of campingplaatsen)

  • Vervoer (camper, auto en/of trein)

  • Eten en drinken

  • Excursies

  • Overige (verzekeringen, visum, vaccinaties etc)

Wees niet te zuinig met het opstellen van je budget. Houdt rekening met onverwachte uitgaven zodat je tot het einde van je reis kan blijven genieten. Wij raden aan om tussen de 10% tot 20% voor onvoorziene kosten te budgetteren.


Sparen voor je wereldreis

Heb je de beslissing gemaakt om op wereldreis te gaan, dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk gaan. Maar ja, je moet ook het geld hebben om de reis te kunnen betalen. Een wereldreis vraagt dus vooraf ook de discipline om te sparen, maar je wordt hiervoor rijkelijk beloond. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om je spaardoel te bereiken:

  • Maak je spaardoel concreet: Je weet dat de wereldreis het doel is en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Bepaal nu wanneer je wilt gaan en stel vast hoeveel geld je per maand moet sparen.

  • Stel een realistisch spaardoel: Het is heel belangrijk om maandelijks consequent je gestelde spaardoel ook echt te sparen. Wees daarom realistisch in het bedrag dat je maandelijks kan sparen. Niets is zo frustrerend om maandelijks je spaardoel niet te halen. Dit zorgt er ook voor dat je steeds minder je best gaat doen en leidt vaak dat je het gestelde spaardoel niet gaat halen.

  • Stop met onnodige uitgaven: Verlaag je maandelijkse uitgaven door het voorkomen van onnodige uitgaven. Ga eens kritisch door je uitgaven heen en bepaal voor jezelf welke uitgaven niet nodig zijn. Doe het wat zuiniger aan en ga wat minder uiteten en koop minder nieuwe kleding en je kan al snel honderden euro’s per maand extra sparen.

Sparen vraagt dus de nodige discipline, maar onthoudt goed waarvoor je het doet want het is zeker de moeite waard. Hopelijk lukt het ook jou om je gedroomde wereldreis te maken.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page