top of page
maartenbruinsma

Skiën met peuters en kleuters

Een wintersportvakantie is elke keer weer een feest. Zie jezelf ook al lopend door de krakende, vers gevallen sneeuw met een heerlijk zonnetje die voor een aangenaam temperatuurtje zorgt? Het ultieme wintersport gevoel! Maar wat als er (bijna) geen sneeuw ligt? Kunnen we de wintersport annuleren of ga je toch op vakantie? Zullen onze kinderen het leuk vinden om op skiles te gaan? Allemaal vragen waarmee wij zaten toen we eind december 2022 op wintersport gingen.


Boeken met sneeuwgarantie

In de zomer hadden wij onze wintersportvakantie voor de 2e week van de kerstvakantie geboekt. Een heerlijk vooruitzicht om een week te skiën in Kleinwalsertal (Oostenrijk). We hebben bewust voor dit (voor ons nieuwe) skigebied gekozen omdat hier geen (eventuele) COVID-19 maatregelen gelden. Vorig jaar was het toch wel even stressen omdat je opeens geboosterd moest zijn om in Oostenrijk te kunnen skiën terwijl je je nog (bijna) niet kon laten boosteren in Nederland. Dit jaar wilden we deze stress voorkomen.


Maar dit jaar hebben we andere zorgen. Sinds begin december zijn de temperaturen boven het vriespunt. De sneeuw is aan het smelten en steeds meer liften en pistes worden gesloten. Als we op de webcams kijken van Mittelberg (het dorpje waar ons hotel staat), zien we het steeds groener worden. Gelukkig hebben we bij Sunweb met sneeuwgarantie geboekt. Deze sneeuwgarantie blijkt toch iets minder aantrekkelijk dan het klinkt. Eén van de voorwaarden is dat 4 dagen voor vertrek minder dan één derde van de skiliften zijn geopend. In ons skigebied is iets minder dan 50% van de liften geopend, dus we kunnen de vakantie niet omboeken.


De kans dat minder dan 1/3 van de skiliften open zijn, komt waarschijnlijk bijna nooit voor. In ons skigebied waren namelijk verschillende liften geopend voor wandelaars. Deze liften, evenals de liften op de lespistes, tellen ook mee. Dan is al snel 1/3 van de liften geopend. Weer wat geleerd: de sneeuwgarantie van Sunweb is toch iets minder garantie op sneeuw dan verwacht, maar toch hebben we een mooie wintersportvakantie gehad.


Oefenen in Nederland

Vorig jaar hebben onze oudste twee kinderen (toen 3 en 5 jaar) voor het eerst een week skiles gehad. We twijfelen nog of we onze jongste dochter van 3,5 jaar op skiles gaan doen. Ze is zelf heel enthousiast, maar voor de zekerheid gaan we een keertje in Nederland oefenen. We hebben een proefles geboekt bij Skischool Oosterhout.

Skioutfits aan, en we gaan met veel enthousiasme richting Oosterhout. We hebben nog nooit op een indoor rolbaan geskied, dus we hebben ook wel een beetje gezonde spanning. We worden heel vriendelijk ontvangen en de oudste twee kinderen gaan als eerste oefenen. Ze hebben het snel weer onder de knie, dus dat gaat wel goed komen op vakantie! Nu is Sara, de jongste, aan de beurt. Ze gaat zonder aarzelen op de ski’s en de rolbaan staan. Op een rustig tempo worden de eerste meters gemaakt. Ze vindt het helemaal te gek, dus onze laatste twijfel is ook weggenomen. Zij gaat ook op (peuter)skiles.


Maarten gaat zelf ook nog even skiën. De rolbaan went heel snel, maar je merkt al snel dat skiën ook hard werken is. Het is na ruim 10 minuten duidelijk waarom ze werken met shiften van 10 minuten, want het zweet staat op de rug. Voldaan rijden we terug en kunnen bijna niet wachten om richting Oostenrijk te vertrekken.


We kunnen niet wachten om te gaan

We hebben voor een week een appartement in het Aparthotel geboekt. We worden op zaterdag 31 december verwacht. Op donderdag hebben we alle spullen al gepakt zodat we vrijdag een relaxdag hebben. Het is begin van donderdagavond en we kijken elkaar aan. ‘Zullen we morgen al vertrekken? Dan kunnen we zaterdag in alle rust de skilessen en -materiaal regelen.’ We boeken snel een pension op een uurtje rijden van Kleinwalsertal en leggen alle spullen in de auto.


De volgende ochtend worden de kinderen rond 7:00 uur wakker. We vertellen ze dat we een extra dag vakantie hebben geboekt en vandaag al vertrekken. De kinderen zijn door het dolle heen en na een rustige opstart van de dag rijden we 1,5 uur later weg.


We komen, na een rustige reisdag, rond 16:00 uur aan bij ons pension. We leggen de hoogstnodige spullen op de kamer, spelen een paar spelletjes en gaan daarna een restaurantje opzoeken. Na een heerlijk diner, zijn de kinderen best moe en liggen ze op tijd te slapen.

De volgende ochtend rijden we, na een lekker ontbijt, door naar Mittelberg. In een klein uurtje zijn we op de plaats van bestemming. Het is heerlijk warm weer. In de hele omgeving is geen sneeuw te bekennen. Alleen op de oefenpiste ligt een beetje sneeuw, dus de kinderen kunnen gelukkig wel op skiles. We boeken de skilessen en huren het materiaal.


Alle andere pistes in het dorp zijn gesloten. Gelukkig zijn, op ongeveer 20 minuten rijden met de skibus, wel een aantal pistes open. Maarten kan dus ook skiën. Rond het middaguur hebben we alles geregeld. We gaan een terrasje in de zon zoeken en genieten van het heerlijke (warme) weer. Het voelt allemaal nog wel heel onwerkelijk. Wat is het een goede beslissing geweest om al een dag eerder te vertrekken. We hebben echt een ontspannen dag en hebben alle tijd om van de Oostenrijkse gastvrijheid te genieten.


Kleuters op skiles

De komende 6 dagen staan in het teken van skiën. De kinderen staan echt te popelen om te gaan. Als we eindelijk richting de piste lopen, is er aan enthousiasme geen gebrek. Maarten pakt de skibus en Vân gaat met de kinderen naar de skischool. Daan (6 jaar) en Emma (4 jaar) moeten eerst een keer slalommend voor skiën. Daan en Emma vallen en beide zijn teleurgesteld dat ze in het beginnersklasje starten. De tranen staan ze in de ogen, maar ze vinden het heel leuk dat ze bij elkaar in de groep zitten. Het plezier is weer snel terug.

Daan en Emma hebben elke dag van 10:00 uur tot 15:30 uur skiles, inclusief een lunch. De eerste twee dagen skiën ze op de oefenweide om het remmen weer onder de knie te krijgen. Op de derde dag gaan ze naar een ander dorp om te skiën. De skileraar neemt ze met de skibus mee. De kinderen zijn zo trots, dat ze net als papa met de skibus mee mogen. Het aantal kinderen in het skiklasje is wel al verminderd naar 5 kinderen, maar respect voor de skileraar om met zulke jonge kinderen met de skibus te gaan. De sneeuwomstandigheden zijn zwaar, maar de kinderen leren elke dag steeds beter te skiën. Op dag 5 gaan de kinderen weer naar een ander dorp waar langere en moeilijkere pistes liggen. Het kleine skiklasje draagt bij dat de kinderen enorm veel leren. Op donderdagmiddag skiet papa ook een tijdje met ze mee. De kids en papa hebben de tijd van hun leven. Vol trots laten Daan en Emma zien dat ze ook al over kleine heuveltjes kunnen springen. Heerlijk om de onbevangenheid bij ze te zien.


Peuters en skiën

Sara gaat elke ochtend naar peuter skiles. De les duurt 2 uur en dit is echt lang genoeg voor haar. Op een klein heuveltje worden de basisbeginselen van het skiën geleerd. In een pizzapunt, skiën ze met de handen op de knieën naar beneden.

Ook wordt geleerd om te remmen, maar dat vindt Sara nog wel moeilijk. Ze wilt graag de aandacht van de skilerares en laat zich maar al te graag vallen in de sneeuw. Aan het einde van de week skiet Sara van dezelfde oefenpiste, waar Daan en Emma de vakantie zijn begonnen. Wat zijn we blij dat ze op skiles is gegaan. Ze heeft nu een beetje kunnen ervaren wat skiën is. Op de laatste dag wordt er nog een wedstrijdje geskied. De gewonnen medaille wordt de dagen erna vol trots gedragen.


Skigebied Kleinwalsertal

Het skigebied Kleinwalsertal ligt ongeveer 7 uur rijden vanaf Nederland en is heel goed te bereiken. Dit komt mede doordat je niet langs de drukte van München – Kaufstein hoeft te rijden. Het skigebied bestaat uit het gebied Oberstdorf in Duitsland en Kleinwalsertal in Oostenrijk. Het gebied is niet heel groot (130 km aan pistes), maar heeft een prima grootte voor een leuke week wintersport. Het centrale deel van het Oostenrijkse gebied ligt in het dorp Riezlern. Elke 10 minuten rijden er skibussen, dus ook vanuit de omliggende dorpen is dit heel goed bereikbaar.


Kleinwalsertal is een mooi en nog betaalbaar skigebied. Het gebied is eigenlijk opgedeeld in een paar kleine skigebieden. Sommige vinden het wat verouderd, maar dat vinden wij echt heel erg meevallen. We hebben veel mensen gesproken die al jaren met veel plezier terugkomen dus dat is niet zonder reden!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page